Sportovní legendou za rok 2022 se při středečním vyhlášení novinářské ankety Sportovec roku ČR stane Květoslav Mašita.

Pětasedmdesátiletý bývalý motocyklový závodník na přelomu 60. a 70. let šestkrát vyhrál šestidenní a desetkrát se stal mistrem Evropy. Jméno legendy na tiskové konferenci oznámil Klub sportovních novinářů, který tradiční anketu vyhlašuje. Vyhlášení ankety Sportovec roku 2022 sledujte ve středu od 21:40 na programu ČT 1.

Mašita bude v pořadí 23. sportovní legendou v anketě a vůbec první z motorismu. „Je obrovská pocta zařadit se k legendám, jakými byli Emil a Dana Zátopkovi, Věra Čáslavská, Jiří Raška a další vynikající sportovci, kteří šířili slávu naší země,“ uvedl Mašita.

„Beru to jako velké ocenění pro sebe, ale i pro ostatní motocyklové reprezentanty, kteří vybojovali mistrovské tituly a medaile nejen v soutěžích, ale i dalších sportovních motocyklových disciplínách. Byli a jsou to skvělí lidé a kamarádi,“ doplnil Mašita, dosud jediný český člen Síně slávy Mezinárodní motocyklové federace.

Ocenění Emila Zátopka, jenž byl v roce 2000 vyhlášen první sportovní legendou v anketě, převezme Mašita ve středu večer. V pražském hotelu Hilton bude zároveň vyhlášena hlavní kategorie o nejlepšího českého sportovce roku, která má v pořadí už 64. ročník.

Zdroj: https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/motorsport/sportovni-legendou-bude-vyhlasen-uspesny-motocyklovy-zavodnik-masita/63a067b4afe18939c982fe26