První soutěž Mistrovství Evropy endura je minulostí. Poháry jsou rozdány a body rozděleny.
Jezdci mají za sebou první podnik ze čtyřdílného seriálu ME endura.


Celá soutěž byla kvalitně připravená od pořadatelů. Tři rychlostní zkoušky na kolo a každá se jela na jiném povrchu – šotolina, bláto, kamení.
Dva testy podobné našim a jeden typycky italský, který naši jezdci nemají kde natrénovat.
Trať zde navrhl bývalí jezdec Mistrovství světa Mário Rinaldi. Nejvíce nás překvapila krátká délka enduro testu a to tři a půl kilometru, méně než jsme zvyklí.Většinou jsou tyto testy až dvakrát tak delší.
Počasí na italské poměry bylo poměrně chladné, ale na jízdu vyhovující.
Česká výprava tento první podnik ME endura hodnoti velmi kladně. Odváží si z Itálie tři cenné kovy, což na úvod není vůbec špatné.
První cenný kov si odváží Kryštov Kouble. Jezdec Jarsen teamu a člen Dukly Praha. U tohoto mladého jezdce nastaly dvě změny. Přestoupil z motocyklu značky Husqvarna 250 4T na motocykl značky KTM 350 4T a proto musel přejít ze třídy E1 junior do nejobsazenější a nejrychlejší třídy E2/E3 junior. Sezonu 2017 zakončil na ME endura titulem vícemistra třídy E1 junior.
Kryštofovi nejlépe seděl cross test. V sobotu a v neděli tento test vyhrával a v absolutním pořadí se pohyboval mezi nejlepšími. Skvělé časy zajížděl i na extrém testu, kde se pohyboval také mezi absolutní špičkou.
Enduro test našim jezdcům vůbec neseděl. Tento test se u nás nedá natrénovat a tady vždy ztrácel drahocenné vteřiny, které mu pak chyběly v absolutním pořadí.
V sobotu dojel ve své třídě na druhém místě a v neděli na místě třetím. Celkově z toho bylo 3. místo.
Kryštof se svým výkonem zařadil po prvním podniku mezi nejlepší jezdce evropské špičky, což dává obrovskou motivaci do dalších podniků Mistrovství Evropy.
Druhý cenný kov si z Itálie odvezl Ondřej Helmich. Ondra je zkušený soutěžák a též je členem Dukly Praha. Jezdec, který přestoupil z motokrosu na soutěže. Pro letošní sezonu přestoupil z motocyklu Husqvarna 300 2T na motocykl Husqvarna 250 4T. Půl sezony loňského roku se léčil z těžkého úrazu hlavy. Absolvoval kvalitní zimní přípravu včetně kvalitního tréninku na motocyklu, což se projevilo ve výsledku prvního podniku ME endura.
V Itálii startoval s bolestivou zlomeninou pravého kotníku. Ve výsledkové listině se objevil jak v sobotu, tak v neděli na třetím místě. Celkově tedy 3. místo ve své třídě 250 4T.
Pokud Ondřej nastoupí do dalšího podniku ME již zdráv, mohl by být jeho výsledek ještě lepší.
Třetím cenným kovem se pyšní jezdec Jiří Hádek. Jeho sportovní výkon má vzestupnou tendenci.
Po loňské operaci kolena se téměř neúčastnil žádných soutěží. Po letošní kvalitní zimní přípravě přestoupil
věkem z juniorů do seniorů. Přestoupil též z motocyklu KTM 250 2T na motocykl KTM 300 2T. Tato změna mu velice prospěla, neboť využije potenciál výkonu motoru. Je to jezdec, který dokáže výborně zajet na blátivém povrchu rychlostních zkoušek. Dokonale ovládá jízdu po trati a skvělý mechanik.
Jirka si v sobotu i v neděli ve své třídě over 250 2T vyjel svoje první podiové umístění na evropském šampionátu. Připsal body za třetí místa.
Moc nechybělo a byl by ještě jeden cenný kov, který utekl jezdci Patrikovi Markvartovi. Patrik je předloňský mistr Evropy třídy E1 junior.
Na sezonu 2017, kdy měl obhajovat titul mistra nebude vzpomínat v dobrém. Téměř celou sezonu se léčil ze zranění. Patrik přestoupi ze slabšího motocyklu KTM 250 4T na silnější KTM 450 4T.
Též už svým věkem, jako Jiří Hádek, musel přestoupit z třídy juniorské do třídy seniorské.
Italská soutěž ME pro něho byla po delší pauze větší soutěží, kterou absolvoval.
Je to kvalitní soutěžák, který ovládá rychlou jízdu na rychlostních zkouškách, ale i po trati náročným terénem.
Patrik je technický typ na jízdu a proto mu svědčí hodně namotané testy, což tady v Itálii nebyly.
V sobotu připsal páté místo a v neděli též páté. O 12 vteřin mu uteklo druhé místo ve třídě over 250 4T.
Patrik je též členem Dukly Praha.
Ve třídě U21 junior jsme měli zastoupení a to jezdcem Robertem Friedrichem a ve třídě E2/E3 juniorem Adolfem Živným.
U Roberta Friedricha se projevil nedostatečný trénink z důvodu zlomeného zápěstí.
Špatný výsledek Adolfa Živného v neděli způsobil ulomený kabílek kostry motocyklu, který nepodával na rychlostní zkoušce plný plyn.
Příští soutěž Mistrovství Evropy zavítá do Rumunska a to Bacau.Před čtyřmi lety se zde již jela soutěž a někteří z našich jezdců jí už znají. Druhý podnik se zde odjede v polovině května.
Rumunské Bacau je svým charakterem a podkladem podobný tomu našemu co jezdíme doma.