Psal se rok 2013, kdy to pro mě začalo. Šestidenní na Sardinii mně otevřela cestu „do endurového světa“. Dostala jsem se do party skvělých lidí v čele s panem Pošíkem a na těch deset let s nimi nikdy nezapomenu. 

Stín české endurové reprezentace, tak jsem si říkala. Stála jsem vždy na druhé straně a to za objektivem kamery či fotoaparátu. Děkuji, že jsem u toho všeho mohla být. Vzpomínek za těchto deset let si v sobě zachovám nespočet.

V roce 2013 jsem na svoji první 6D poznala jezdce Milana Engla, kterého již pár let sleduji na startu Dakaru a držím pěsti, aby dojel do cíle ve zdraví a i letos je držet budu a nejenom jemu. Na svůj první start Dakaru se postaví další jezdec českého endura, který o tom mluvil v období, kdy jsme se poznali a to se psal rok 2014.

Tehdy se objevil na scéně Jára Romančík a české enduro ožilo. Doplnil partu jezdců Ondřeje Helmicha, Patrika Markvarta a Jiřího Hádka (tyto jezdce jsem poznala na 6D na Sardinii).

Tato čtveřice jezdců v čele s manažerem české endurové reprezentace panem Jiřím Pošíkem se zasloužila o skvělé výsledky nejen na domácí endurové scéně, ale i na scéně evropské. Zasloužili se o páté místo na 6D v Košicích 2015 (v týmu s nimi byl ještě Radek Toman a Michal Kadleček). V roce 2016 tato čtveřice získávala jeden úspěch za druhým na evropské scéně, ale mezi TOP patří třetí místo na Šestidenní ve Španělsku. Mnozí teď třeba řeknou to slovo „kdyby“. Ano, kdyby nevypadl jezdec Portugalska, Španělska a Ital skončili by naši na šestém místě, ale i to by byl skvělý výsledek pro české enduro. Jára Romančík jezdil v TOP deset v absolutním pořadí. Čtvrtý den vyhrál 2x absolutně test. Stál tam mezi profesionálními jezdci a to bylo samo o sobě velké vítězství. Čtvrtý den se dokonce všichni čtyři naši jezdci na rozbahněné trati svými časy dostali do absolutní dvacítky. Jeli všichni skvěle. Jeli jako jeden a třetí místo, sic se štěstím, si určitě tenkrát zasloužili.

Patrik Markvart tohoto roku získal titul mistra Evropy a k tomu se váže další vzpomínka s ukradenou dodávkou i se závodními motorkami. Patrik byl při slavnostním vyhlášení sezony 2016 pasovaný „rytířem roku“.

Rok 2017 se Jára rozhodl vydat jinou cestou. Splnil si svůj sen a postavil se na start mistrovství světa v motokrosu. I pro české enduro se otevřela toho roku brána mistrovství světa. Na svůj první start GP endura se postavil zkušený endurový jezdec Ondřej Helmich a i on si splnil svůj sen. Bylo to pro nás něco nového a všichni jsme z toho byli vykulení. Jak po organizační stránce, z depa, z továrních týmů, ale i z technických prvků jak na prologu, tak na testech. … to se dá vyjet? ptal se Eda 🙂 a během chvilky si zvládl udělat manikúru na pravé ruce 🙂 (ukousal si všechny nehty na ruce). Připadáte si tam jako když někdo z vesnice přijede do velkoměsta. Bylo potřeba se začít ubírat tímto směrem, a tak se jezdci české endurové reprezentace začali čím dál víc objevovat ve startovní listině světových soutěží.

S odchodem Járy, a tím velké ztráty pro české enduro, se téhož roku objevil nový talentovaný jezdec Kryštof Kouble. Svými výsledky byl ihned zařazen do české reprezentace a začal sbírat pódiová umístění. 

Rok 2018 znamenal konec endura pro „Edu“ Helmicha, který měl ošklivý pád na evropském šampionátu a konec všeho. Samozřejmě jen u endura. Dnes je Eda pyšným otcem dvou holčiček.

2018 první titul mistra Evropy pro „bozkovskou mlátičku“ Jirku Hádka a Kryštof Kouble získal nejcennější kov tohoto roku a to bronzovou medailei na Mistrovství světa ve třídě Junior 2

V roce 2019 se do Czech Talent Teamu AČR dostal juniorský jezdec Kryštof Kouble a byl mu umožněn start v celém seriálu MS endura u továrního týmu Sherco, kde působil tři roky.

V tom samém roce Jiří Hádek obhájil titul mistra Evropy. Druhý titul mistra Evropy si připsal Patrik Markvart.

Rok 2020 byl sezonou Covidovou. V roce 2021 se navrátil do endura Jára Romančík a spolu s Kryštofem Koublem, Jirkou Hádkem a nováčkem v enduru Matyášem Chlumem zakončili sezonu prvním místem v mistrovství Evropy družstev. Tato trofej v českém enduru chyběla a byla věnována Jirkovi Pošíkovi, pro kterého to byla poslední soutěž v roli manažera. Rozloučení to bylo parádní, neboť titul absolutního mistra Evropy získal Kryštof Kouble, titul mistra Evropy si připsal Jaromír Romančík a juniorský jezdec Matyáš Chlum. Tituly vicemistra Evropy si do své sbírky přidali Jiří Hádek a Patrik Markvart. Sezona to byla úspěšná, ale situace se v českém enduru začala zhoršovat. Spolupráce s AČR nebyla na takové úrovni, kterou by si tato disciplína zasloužila, a tak se Jirka rozhodl z AČR odejít z funkce manažera a vedoucího Komise endura.

Já svůj konec téhož roku oznámila také. Byla jsem více ve světě. Když jsem nebyla na závodech, tak jsem doháněla práci než byla doma s rodinou. Do toho jsme koupili parcelu a rozhodli se, že začneme stavět. Zde skončila veškerá sranda a já musela nastoupit na plný úvazek do práce. Když už jsem se smířila s tím, že už budu enduro sledovat pouze z gauče přišel Pavel Chlum, oslovil nás s Jirkou, zda bychom nechtěli pokračovat s jeho synem Matyášem Chlumem. Matyáš jezdil motokross a s endurem teprve začínal. Školu endura dostal v Itálii.

Svět jsme znali, evropské šampionáty také a nyní nás spolupráce s chlapci Chlumovými zavedla na půdu italských soutěží. Říkali jsme tomu malý svět. Na těchto italských podnicích startovala převážná část světové špičky a jejich soutěže jsou připravené na světové úrovni. Byla to dobrá škola. Matyáš letošní sezonu zakončil druhým místem na ME endura ve své třídě a prvním místem v mistrovství Evropy družstev.

A jak se říká v nejlepším se má opravdu přestat 🙂 Děkuji Pavlovi, Matyášovi a Jirkovi, že mě z toho gauče ještě na nějaký čas vytáhli (2022 – 2023), ale už na sobě cítím, že je čas skončit. 

Letos jsme dostali stavební povolení a stavba může začít. Základová deska je již hotová … no a přeci neodjedu na závody a manžel mi z kuchyně udělá koupelnu s růžovými kachličkami.

Všem, kteří mě sledovali, přeji do nového roku pevné zdraví, štěstí a jezdcům soutěžákům mnoho úspěchů. Určitě budu sledovat Vaše kroky v sezoně 2024. Ať je stejně úspěšná jako byla léta předešlá….

 

Mějte se fajn 

Vaše Pája