O víkendu 28. – 29. 4. 2018 se v italském horském středisku Montecampione konal memoriál na počest nejlepšího italského jezdce, kapitána Trophy týmu Augusta Taoicchio, který odešel do motorkářského nebe již před několika lety.
Soutěž je pořádána pro starší jezdce, kteří svým věkem odpovídají právě věku Taoicchio.
Tato mimořádná soutěž byla pořádána do loňského roku pouze pro italské jezdce.
Letos to pořadatel pojal světově a sezval na tuto ojedinělou událost jezdce z různých koutů světa, kteří v té době bojovali na soutěži se zemřelým kapitánem Taoicchim.
Účast byla obrovská, téměř všechny motocyklové evropské federace se této události zúčastnily.
Tuto akci si nenechali ujít ani jezdci Kanady, USA, Japonska a Austrálie.
Pro motocyklové fanoušky staršího data narození to byl opravdu svátek, neboť zde bylo vidět desítky motocyklů ze 70 – 80 let.
Jezdci soutěžili ve dvou kategoriích. První byla do věku 60 let a jezdci mohli startovat na motocyklech do roku výroby 1989. V Národním týmu Československa v této kategorii nastoupili Otakar Kotrba, Vladimír Buš, Rudolf Kavský a Dušan Kotrla. Manažerem tohoto týmu byl Jan Hrehor.
Druhá kategorie byli jezdci nad 60 let, kteří mohli použít motocykly do roku výroby 1982.
Ve Stříbrné váze Československa nastoupili jezdci Jiří Stodůlka, Jiří Pošík, Jiří Císař a Emil Čunderlík. Manažerem tohoto týmu byl Bohumil Poslední.
Soutěž byla jednodenní. Jezdci absolvovali tři kola o délce 20 km místním horským terénem. Na konci každého kola na jezdce čekala měřená rychlostní zkouška, která byla situována na místní sjezdovce hned vedle depa.
Čeští jezdci se prezentovali motocykly značky Jawa.
Jezdci i stroje zdárně dojeli do cíle.
Národní tým skončil na 9. místě a jezdci Stříbrné vázy obsadili 1. místo.