Závěrečný podnik evropského šampionátu ve Finsku je třídenní. Pátek a sobota se jede klasické enduro a v neděli na jezdce čeká závěrečný motokros. V motokrosovém areálu, kde je celé zázemí včetně depa jsou připraveny dvě měřené rychlostní zkoušky a to endurové.

První enduro test měří 5,3 km. Hned od startu jezdci stoupají po kamenité cestě. Převážná část této rychlostní zkoušky vede po lesních cestách a pěšinách na kterých vyčnívají kameny. Závěr tohoto testu je velmi technicky náročný a to v podobě výjezdů a sjezdů, spousty kamenů porostlých mechem a vřesem. Druhý enduro test je dlouhý 5,5 km. Charakter této rychlostní zkoušky je podobný prvnímu enduro testu. Je zde méně kamenů a na některých místech se vyskytují menší rašeliniště.

Třetí rychlostní zkouškou je cross test. Jeho celková délka je 2,2 km. Tato rychlostní zkouška je připravena v borovicovém lese s mnoha zatáčkami. Má písčitý podklad a po průjezdech jezdců bude značně rozbitý.

Start po oba dva dny klasické soutěže je v 9:00 hodin. Na jezdce čekají každý den tři okruhy o celkové délce 180 km a 9 měřený rychlostních zkoušek. V místě soutěže se teplota pohybuje okolo 16 stupňů a v odpoledních hodinách se vyskytly dešťové přeháňky. Tento víkend bude pro jezdce velice náročný. Jede se o 60 bodů v každé kubatuře, takže do nedělního závěrečného motokrosu není o výsledcích rozhodnuto.