•Řekneš nám pár slov o sobě?
Jmenuji se Ruda Plch, je mi 21 let a bydlím v Netřebicích nedaleko Kaplice.

•V kolika letech jsi usedl na motorku?
První motorku jsem dostal ve 4 letech a své první závody v motokrosu
jsem jel už v 5 letech na stroji Ktm sx 50

•Kdo tě přivedl k motorkám?
K motokrosu mě přivedl táta, který dříve také jezdil. Od malička se mi v tomto sportu věnuje na 100%.K motokrosu se přidal před pár lety i můj brácha, takže tu trpělivost musí mít 2x větší…Nicméně mu za to všechno moc děkuju.

•Tvé nejlepší úspěchy
V roce 2009 jsem byl na 3. místě v MMČR juniorů motokrosu ve třídě 65ccm
Rok 20153. místo v MMČR juniorů v motokrosu ve třidě 125ccm
Rok 20175. místo v mistrovství Rakouska ve třídě MX2
Rok 20185. místo v mistrovství Rakouska ve třídě MX Open
Rok 20193. místo v mistrovství Rakouska ve třídě MX Open

•Na který závod rád vzpomínáš a na který nikoliv?
Loňskou sezonu jsem dostal možnost díky divoké kartě startovat na MXGP v Lokti. Závody jsem celkově dojel na 25. místě. Byla to pro mě obrovská zkušenost a jsem za to moc rád, že jsem mohl startovat s těmi nejlepšími. Teď přesně nevím, který závod se mi nepovedl na tolik, že bych na něj rád nevzpomínal, ale pokaždé jsem si odnesl dobré i zlé zkušenosti a ponaučení jak být lepší v dalším závodě.
V roce 2012 jsem přestoupil moc brzy na velkou motorku (125ccm) a trápil jsem se s tím určitě víc, jak jednu sezonu, než jsem si na to nějakým způsobem zvykl. Nebylo to pro mě zrovna moc pozitivní období. Přece jen se někdy hodí dosáhnout z motorky na zem 😀

•Co tě loňskou sezonu přilákalo na endurosprint do Jinína?
Sešlo se pár okolností k tomu, že jsem se zúčastnil endurosprintu v Jiníně.
Mám rád nové výzvy a už více jak dva roky jsem si chtěl nějaké enduro vyzkoušet. K tomu jsem neměl žádné závody v mx, takže jsem měl volný termín a zároveň jsme se domluvili s Jindrou Trávníčkem z Kaplice, který enduro jezdí. Půjčil mi na to svoji motorku a byl mi po celý víkend oporou. Závody jsem si strašně užíval, bez endurového tréninku mi nešlo o žádný výsledek, jen jsem se chtěl zúčastnit v něčem jiným, než tomu bylo do té doby. Škoda jen, že v neděli v předposledním kole jsem měl technické problémy a závody nedokončil. Přišel jsem tak o bednu v absolutním pořadí.

•Jak probíhala zimní příprava?
Tréninkový plán mám dělaný přímo na sebe a snažím se ho dodržovat jak nejvíc to jde. Také jsem byl celý leden ve Španělsku na motorce, což mi dalo neskutečně moc. Mohl jsem trénovat se světovými jezdci v mx jako je Clement Desalle, Brian Bogers, Petar Petrov atd. Na motorce jsem se cítil opravdu skvěle. Ke konci února jsem měl v Maďarsku na tréninku pád, ze kterého jsem měl otřes mozku a podezření na zlomený krční obratel. Nakonec po několika vyšetření nebyla zlomenina prokázaná. Sice mi to dalo na několik týdnů stopku, ale pomalu a jistě se začínám znovu připravovat na sezonu, o které nikdo neví, v této situaci, kdy začne.

•Na jakém stroji pojedeš?
V enduru pojedu na stroji značky Sherco sef-r 250 factory a v motokrosu na stroji Suzuki RM-Z 450

•Jaké jsou plány do sezony 2020?
Plány do této sezony jsou velký. Mám podepsanou smlouvu se značkou Suzuki objet celý rakouský šampionát a nějaké vybrané závody na německém mistrovství ADAC. V Rakousku je můj cíl jako loni být celkově na bedně a v Německu je můj cíl posbírat co nejvíce zkušeností.. naposledy jsem jel ADAC v roce 2011. Dále je v plánu objet mistrovství Evropy endura a český mistrák v enduru. Tady je pro mě hlavní cíl otestovat své schopnosti v jiné disciplíně a být ve výsledkové listině co nejvýše jak jen to bude možné. V momentální situaci nikdo neví, kdy sezona odstartuje, ale byl bych moc rád, kdyby se uskutečnilo alespoň pár závodů 🙂