První díl šestidílného italského šampionátu v enduru se odjel tuto neděli 7. března 2021 v Passiranu oblast Brescia.

Tato soutěž byla jednodenní. Pořadatel připravil trať o délce 40 km s pěti měřenými rychlostními zkouškami na jeden okruh. Dva cross testy, které se jely na poli, dva enduro testy a jeden extrém test. Jezdci celkem absolvovali tři a půl kola s osmnácti měřenými rychlostními zkouškami. Soutěž byla od začátku až do konce po stránce organizační na vysoké úrovni a některými parametry převyšovala soutěže mistrovství světa. Do italského Passirana se sjela většina jezdců ze světové špičky  včetně domácích jezdců. Na přejímce bylo převzato neuvěřitelných 391 motocyklů.

Velký počet přihlášených jezdců se musel vmáčknout do 40 km kola, které se jelo na jednu časovou kontrolu, ve tvaru osmičky.Jezdci v časových kontrolách  měli tudíž dostatek času na občerstvení a údržbu motocyklů. Start soutěže byl v neděli v 8:30 hodin a dojezd posledních jezdců v 18:20 hod.

Kvalitně obsazené soutěže se zúčastnili naši čtyři soutěžní jezdci. Tovární jezdec Sherco factory teamu Kryštof Kouble, Jaromir Romančík oba na motocyklu Sherco 300 4t, Jiří Hádek KTM 500 4t a Matyáš Chlum Husqvarna 250 4t, který zde absolvoval svoji první klasickou soutěž.

Naši dva přední jezdci endura Kryštof Kouble a Jaromír Romančík se v soutěži neztratili. Oba zajížděli vyrovnané časy a pohybovali se mezi první a druhou desítkou. Jára až na pár drobných chyb a lehké podklouznutí absolvoval celou soutěž jezdecky bez problémů. V cíli přišla penalizace za předání motocyklu bez originální značky spz a tím klesl o jedno místo za juniorského mistra světa Roni Kytönena. Připsal si 23. místo v italském šampionátu třída Absoluto.

Kryštof Kouble si svoji smůlu vybral ve třetím kole na druhém enduro testu, kde mu při průjezdu mezi kořeny spadl řetěz, což způsobilo minutovou ztrátu na této rychlostní zkoušce a propad ve výsledkové listině. V cíli byl na 29. místě, ale i on dostal desetivteřinovou penalizaci za spz a odsun o čtyři místa. Ve třídě Absoluto startovalo 153 jezdců 👍

Vydařená  italská soutěž byla přípravou na blížící se mistrovství Evropy, které se jede v půlce dubna taktéž v Itálii.

Při obtížné evropské situaci s pandemii italská motocyklové federace pracovala na výbornou. Připravila kvalitní soutěž, kde se striktně dodržovala všechna vládní hygienická nařízení, proto bylo možné uspořádat, i v tak hojném počtu startujících jezdců a jejich doprovodů, kvalitní soutěž.