V portugalském Marco de Canaveses odstartoval první podnik seriálu Borilli FIM EnduroGP World Championship.Ve třídě Junior 2 v barvách Sherco Factory Racing Team startoval český jezdec Kryštof Kouble, který je členem ACCR Czech Talent Teamu a Dukly Praha. V náročném portugalském terénu se mezi světovou špičkou neztratil.

Sezona MS enduro 2021 končila dvojitým podnikem v této lokalitě. Nikdo netušil, že se sem na začátku sezony vydáme znovu. Portugalský terén je těžký a pořadatel udělal pár nových změn. Obměnil testy a přejezdy. Loňská sezona byla ovlivněna covidem, a tak se nejely prology. Prolog je krátká měřená rychlostní zkouška ve tvaru osmičky, která se jezdí ve dvojici a v pátek v podvečerních hodinách. Čas z tohoto testu se započítává do sobotní klasické soutěže jako první měřená rychlostní zkouška.

Start v sobotu a v neděli byl v 9 hodin. Pořadatel připravil okruh o délce 50 km se čtyřmi měřenými rychlostními zkouškami. Prvním testem byl cross test. Ten Kryštof dobře znal z loňského roku. Letos byl tento test celý projetý buldozerem. Na druhý test, kam se jezdci vydali místním kopcovitým terénem byl extrém test. Tento test byl na stejném místě jako loňskou sezonu jen byl jinak natažený. Tento test Kryštofovi seděl a zajížděl zde skvělé časy. Po tomto testu následoval těžký přejezd, kde jezdci v kopcích v kamenitém terénu hodně tlačili. Třetí zkouškou byl enduro test. Tento test byl hodně dlouhý a jezdil se přes jedenáct minut. Klasický portugalský test. Celá vložka ve vřesu a kleti mezi obrovskými kameny projetá traktorem s rotačním válcem. Podkladem této vložky byl „měkký tabákový podklad“, který se vyhrabal do hlubokých měkkých kolejí. Čtvrtý test extrémního charakteru se jel v centru města.

V sobotu se Kryštof svými časy, na měřených rychlostních zkouškách, pohyboval okolo pátého a šestého místa. Ve druhém kole na nejdelším testu vypověděl službu jeho motocykl Sherco 300 2t. Došlo k nefunkčnosti zapalovací svíčky, kterou musel vyměnit. Velká časová ztráta, která zde vznikla než našel příčinu, znamenala propad v pořadí na 15. místo a zisku jednoho bodu do světového hodnocení. Sobotní výkon ovlivnila divoká noc. V místě ubytování se konala svatba a bujará nálada hostů a dunící hudba nás nenechala moc vyspat. Únava na Kryštofovi byla v sobotu hodně znát.

Nedělní soutěž byla o dost těžší. Celou noc vydatně pršelo a trať po sobotě již byla značně rozbitá.Kryštof od začátku dne zajížděl velice dobré časy, nechyboval a v součtu časů měřených rychlostních zkoušek obsadil páté místo. Od čtvrtého místa ve třídě ho dělilo několik vteřin. Za neděli připsal 11 světových bodů. V průběžném pořadí s dvanácti body se usadil po prvním podniku na devátém místě. Celé startovní pole se nyní přesouvá do italského města Edolo, kde se o tomto víkendu odjede druhý podnik seriálu MS enduro.

Shrnutí prvního podniku MS endura v Portugalsku Kryštofem na:  https://fb.watch/6gnqPOT0m6/