Poslední podnik Mezinárodního mistrovství ČR a Přeboru ČR v disciplínách enduro & endurosprint je za námi. Z důvodu zrušeného sprintu v Jiníně se tento víkend započítávaly body jak do soutěže, tak do seriálu endurosprintu.

Závěr sezony proběhl v Benešově u Semil. Pořadatel připravil pěknou trať se dvěma měřenými rychlostními zkouškami. Prvním testem, na který jezdci přijeli, byl enduro test. Tento test byl dlouhý 5, 5 km. Nejrychlejší jezdci ho zajížděli okolo sedmi minut. Klasická endurová vložka, která se jezdila v dobách slávy motocyklů Jawa. Po loukách, mezičkách, lesní pasáže střídaly rychlé úseky s technickými pasážemi s výjezdy a sjezdy. Tento test by splňoval parametry při podnicích mistrovství Evropy a mistrovství světa. Druhým měřeným testem byl cross test. Tato rychlostní zkouška se jela na posekaném kukuřičném poli, kde se v zatáčkách vytvořily hluboké koleje, jak na motokrosových tratích. Jezdci ho jezdili kolem čtyř minut. Oba testy byly propojeny přejezdem po travnatých pastvinách a polních cestách.

Start v sobotu i v neděli byl v osm hodin. První dvojice jezdců se na start postavila těsně po rozednění a při průjezdu údolními pasážemi se na trati držela silná mlha. Z tohoto důvodu byl v neděli první test neměřený. Při nedělním startu spadla rtuť teploměru na -1 stupeň.
Těmito faktory se zvýšila náročnost této soutěže. V závěru dopoledního startu jezdců mistrovství ČR a třídy Veterán 1 se nad údolím rozestoupila mlha a vysvitlo sluníčko.

Při seriálu endurosprintu se vždy v sobotu jede tzv. Přípravný podnik dětí. Před startem a během rozjížděk začalo pršet se sněhem. Trať se dětem proměnila v jedno kluziště a nebyla nouze o pády. Velká gratulace všem, že se v těchto náročných podmínkách nevzdaly a bojovaly až dokonce.

Podle očekávání se na stupních vítězů objevili jezdci, kteří nás velmi dobře reprezentují na mezinárodních soutěžích. První místo si z posledního podniku letošní sezony 2021 z Benešova u Semil odváží český endurový reprezentant Kryštof Kouble. Druhý skončil Jaromír Romančík a třetí místo si vyjel Matyáš Chlum.

Nutno ocenit práci pořadatelů, kterým téměř hotovou připravenou trať zničil silný vítr. Poměrně překvapující byla malá účast přihlášených jezdců na takto kvalitně připraveném podniku. Pokud jsou závody špatné nebo se ruší a nejedou se, je spousta kritických připomínek a pokud se závody jedou a jsou skvěle připravené, tak ti co kritizují ani nepřijedou. Smutné!
Do budoucna je dosti problematické takové závody dělat. Žádný pořadatel nechce připravovat závody, aby je musel dotovat ze svého. Kdo nikdy žádné závody nedělal neuvědomuje si co za práci za tím vším stojí.

Jarda Bachman a jeho tým lidí si zaslouží sakra velkou poklonu za (díky větru) dvojitou přípravu skvělé trati. Díky!!!

Výsledky najdete na: http://www.casomeric.cz/vysl.php?&lang=&view=3142