Chtěl bych reagovat na zprávu pana prezidenta Šťovíčka ohledně mého vystoupení v televizní reportáži z endurosprintu MMČR v Benešově u Semil

Pan Šťovíček např. uvádí, že jsem nikoho neinformoval o mém ukončení práce v AČR na pozici předsedy komise enduro. Na začátku roku 2021 jsem oznámil panu Naušovi, že uvažuji o ukončení mé práce u endura a bude nutné si zajistit náhradu. Dále jsem vše dvakrát oznámil generálnímu sekretáři pro motocyklový sport panu Kuncovi, který je můj nadřízený ohledně sportu. Sdělil jsem mu, že jsem se rozhodl ukončit pracovní činnost u endura jako předseda komise a zároveň jako manažer národního týmu. Pokud na AČR neexistuje mezi užším vedením komunikace, tak toto už opravdu nemohu ovlivnit. Disciplinární komise, před kterou jsem se dostal na základě podnětu pana Šťovíčka, neshledala špatný postup z mé strany a nedala mi žádný disciplinární trest. V minulých dnech jsem dostal potvrzení o nabytí právní moci mé neviny. V televizní reportáži jsem na dotaz redaktorky řekl, že přerozdělením financí vzniklo to, že se na enduro nedostalo tolik, kolik by bylo potřeba na zajištění celé sezóny. Na tom, co jsem řekl, si stále trvám.

Na sezonu 2021 jsem dostal příslib, na přidělení 1 000 000 Kč na státní reprezentaci v disciplíně enduro z programu I a 300 000 Kč z programu II pro juniorskou reprezentaci. Celkem tedy 1 300 000,- Kč. Předem mi bylo jasné, že s těmito finančními prostředky nemůžeme absolvovat celý seriál ME a 6D v Itálii, jak s juniorskou, tak i se seniorskou reprezentací. Po několika jednáních a těsně před uzávěrkou přihlášek na 6D 2021 mi slíbil pan Kunc navýšení financí o 300 000 Kč, které mi opravdu přidělili. Celkem jsme měli přislíbeno 1 600 000 Kč. Na tyto peníze jsem dostal splátkový kalendář. Peníze byly posílány po měsících, max. po 150 000 Kč. Větší platby např. ubytování na 6D jsme museli opět platit z našeho enduro klubu. Do dnešního dne nebylo ještě uhrazeno 140 000 Kč, abych mohl zaplatiti ještě několik faktur za sezonu 2021. Pro porovnání v roce 2018, o kterém se zmiňuje pan Šťovíček, bylo přiděleno enduru 1 700 000 Kč z programu I a 840 000 Kč z programu II, celkem tedy 2 540 000 Kč. Opět mylná informace v podání pana prezidenta pro motoristické příznivce endura. Rozdíl mezi rokem 2018 a rokem 2021 činí 940 000 Kč, o které jsme měli na enduro méně v roce 2021, což mu zřejmě uniklo.

Dále zmiňuje pan Šťovíček, že mě velice mrzí nedojetí seriálu MS 2021 v podání Kryštofa Koubleho. Ano, mrzí a je mi z toho dost smutno ještě nyní. Byl členem programu ACCR Czech Talent Teamu. Dostal přiděleno 500 000 Kč. Z této částky se čerpalo za pronájem továrního motocyklu, startovné, doprava, ubytování, strava, to vše na jednotlivé soutěže seriálu MS 2021. Předem mi bylo jasné, že nám budou nějaké peníze chybět. Po zrušení soutěže v Německu a přeložení do Portugalska jsme na další pokračování v seriálu MS 2021 endura neměli. Kryštof skončil na 9. místě v MS juniorů z důvodu financí, nejel 2 soutěže.

Pro informaci ještě uvádím, že podpora Petra Poláka v motokrosu byla 1 400 000 Kč (v MS obsadil 21. místo) a podpora Filipa Salače dokonce 3 500 000 Kč (obsadil v MS 16. místo). Což bylo 2x více, než jsem měl na celou sezonu v disciplíně enduro a 7x více než Kryštof Kouble na MS seriál. O výši následné podpory pro talenty rozhoduje pouze ekonomická komise AČR, která je složena ze tří lidí v čele s panem Šťovíčkem. Vedoucí jednotlivých motocyklových komisí se nezúčastňují tohoto rozdělování. Opět špatné a účelové rozdělení financí.

Dále bych chtěl ještě informovat, že ACCR Czech Talent Team měl být finančně podporován z vlastního zdroje AČR. Ale opak je pravdou. Mezi 14 členů ACCR Czech Talent Teamu se rozdělilo 10 521 000 Kč, které byly odečteny z dotační částky, která se rozdělovala mezi jednotlivé komise.
O tyto peníze dostaly komise méně. Celou jednu třetinu financí obdržel, jak už jsem zmínil, opět Filip Salač (3 500 000 Kč). Vypadá to, že peníze jsou přerozdělovány podle osobních sympatií k jednotlivým jezdcům a ne podle předpokládané sportovní výkonnosti.

Žádný z jezdců, kteří reprezentovali ČR v minulosti nebo v současnosti si nikdy státní znak nepřelepili, neboť k tomu neměli důvod. Na posledním MMČR v Benešově u Semil dostali jezdci příkaz od vedoucího Teamu Jarsen, přelepit si znak AČR na dresu. Celý seriál MMČR jeli jezdci za své a klubové finance. Na soutěže domácího mistrovství se podpora z reprezentačních peněz neposkytuje a nikdy neposkytovala. Ještě zmínka, v dobách kdy jezdil pan Mašita a fungoval moto oddíl Dukla Praha, byl tento motoristický sport výrazně podporován státem, jak politicky, finančně, materiálně a hlavně mediálně na maximální možné úrovni, která se dala srovnat např. s ledním hokejem. I dosažené výsledky byly rovnocenné s těmito sporty. Všichni jezdci a trenéři byli v té době profesionálové a pobírali za svoji práci a výsledky plat, který jim zajišťoval maximální podmínky pro tréninkovou činnost a také živobytí. Opět pan Šťovíček srovnával něco, co se srovnávat a porovnávat v dnešní době u jezdců endura vůbec nedá.

A ještě poslední zmínka a reakce ohledně mého působení v AČR. Nevím jestli jsem opakovaně kritizoval nedostatečnou podporu disciplíny enduro, ale byl natočen rozhovor, který byl použit do tří různých reportáží. Podpora vzhledem k dosaženým výsledkům je opravdu nedostatečná. V dřívějších letech nám vždy stačily přidělené finanční prostředky, tak nebyl důvod nehlasovat pro navržené rozpočty. V roce 2020 se moc soutěží nejelo, ale v roce 2021 byl finanční rozpočet drasticky snížen. Bylo mi doporučeno, ať stáhnu Kryštofa Koubleho ze seriálu ME 2021, kde mimo jiné vyjel absolutního mistra Evropy a pořadatelům ať nedávám žádné peníze na uspořádání jednotlivých podniků. S tím jsem nemohl souhlasit a také nesouhlasil. I když jsem byl členem prezidia AČR, bylo mi sděleno, že rozdělení financí je konečné a nebude se v žádném případě navyšovat. To byla veškerá komunikace, která se mnou byla vedená. Jezdcům nebyly vyplaceny žádné bonusy za dosažené tituly a medaile. Převážnou část nákladů a startovné si na ME hradili sami. Nedostalo se jim žádné uznání ani obyčejné poděkování za dosažené výsledky. Tato repre skupina jezdců ještě mohla nějaký rok vozit medaile z mezinárodních soutěží. Z důvodů, které jsem zde uvedl, již tato lidsky skvělá parta neexistuje a bude trvat minimálně generaci, než opět vznikne nová.

V roce 2020 jsem skutečně předpokládal a slíbil, že budu pokračovat v enduro práci i nadále. Chtěli jsme medaili z MS jednotlivců, s družstvy na 6D bojovat o pódiové umístění a uspořádat ještě soutěž ze seriálu MS 2022. Kalendářní termín nám FIM dalo. Nic z toho se už neuskuteční. Mé rozhodnutí ukončit v enduru svou činnost bylo správné, i když velice těžké. Nemůžeme vyjádřit svůj názor a říci pravdu. Když ho vyslovíte nebo jezdci, neřeší se podstata a problém, ale je s vámi zahájeno řízení. Budovat něco, nehledě na vynaložený čas a dny strávené na soutěžích a zároveň vědět, že to nemá perspektivu a podporu, to se mi už opravdu nechce. Najít svého nástupce jsem dostal rozkazem od pana Šťovíčka, ale nikoho se mi zatím nepodařilo přesvědčit, aby v AČR pokračoval po mém odchodu. Oslovil jsem např. pana Tomana, pana Harudu. Předpokládal jsem, že spolupráce s AČR je pro mě uzavřená kapitola, ale musel jsem reagovat na nepravdivé informace od prezidenta.

Doufám, že něco špatného končí, aby něco lepšího začalo.

Děkuji všem za podporu a zdravím

PaedDr. Jiří Pošík

 

Dosažené výsledky české reprezentace enduro v roce 2021

ISDE Itálie

6. místo World Trophy Team

5. místo Junior Trophy Team

 

MS enduro

9. místo Kryštof Kouble – třída Junior 2

(4 dny tohoto seriálu nestartoval)

 

ME enduro

Absolutní mistr Evropy Kryštof Kouble

1 . místo Jaromír Romančík – třída Over 250 4t

1. místo Matyáš Chlum – třída Junior 1

1. místo Pohár družstev (Kouble, Romančík, Chlum, Hádek)

2. místo Kryštof Kouble – třída Junior 2

2. místo Jiří Hádek – třída Over 250 2t

2. místo Patrik Markvart – třída 450 4t

K SITUACI V ENDURU

Přelepení loga Autoklubu České republiky před televizními kamerami třemi jezdci. Navíc tak, aby bylo vidět, jaký znak to je skryt, lepící páska ho nezakrývá zcela. Ve stejné reportáži následuje oznámení Jiřího Pošíka o rezignaci na post předsedy Komise enduro. O tom dopředu neinformoval prezidenta Autoklubu ČR. „Řekl mi to až o několik týdnů později, ale až když jsem se ho zeptal, zda mi nechce náhodou něco sdělit,“ uvedl Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.

Přelepení log Autoklubu ČR řešila Etická komise, věc předala Disciplinární komisi, rozhodnutí zatím není pravomocné.

Pro představu: Jedním z důvodů odstoupení Jiřího Pošíka z funkce předsedy Komise enduro je údajný nedostatek financí. „Přerozdělení se udělalo tedy, že na enduro nezbylo. Podmínky pro enduro se zhoršují stále. Prostě se to přerozděluje jinam a na enduro už nezbyde.“ To jsou jeho slova o financích pro reprezentaci ze zmíněné televizní reportáže. Pravdou je, že když bylo potřeba, přidal Autoklub ČR na Šestidenní i nad rámec schváleného rozpočtu z rezerv. Za loňský rok enduro obdrželo na státní reprezentaci 1,8 mil. Kč. Například v roce 2018 to bylo 1,7 mil. Kč.

Jiří Pošík v reportáži zdůraznil, jak „strašně ho mrzí Kryštof Kouble. Pátý na světě a 75 bodů a nejlepší z juniorských jezdců. Ale neměli jsme finance. Ale ty peníze na něj nebyly.“

Kryštof Kouble je zařazen do elitního programu nadějí českého motorsportu ACCR Czech Talent Team. Jen v roce 2021 dostal od Autoklubu ČR na reprezentaci podporu půl milionu korun, díky které mohl startovat na závodech mistrovství světa a Evropy, Autoklub ČR mu v plné výši uhradil náklady na angažmá v továrním týmu Sherco. A Kryštof Kouble byl jedním z jezdců, kteří v televizi vystoupil s napůl zalepeným znakem Autoklubu ČR!

„Být členem ACCR Czech Talent Teamu je pocta, meta, na kterou se podaří dosáhnout těm nejlepším mladým závodníkům. Těch, kteří jdou ve šlépějích legend jako byl Květoslav Mašita, soutěžácká legenda. Nedovedu si představit, že by si na svém dresu zalepil lva ve znaku, nikdy by to neudělal,“ komentoval Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.

Jiří Pošík opakovaně ve svých vystoupeních kritizuje Autoklub ČR za údajně nedostatečnou podporu disciplíny enduro. Zapomíná ale na jednu věc: ten zlý Autoklub nejsou „oni“, vždyť je to i on sám. „Pan Pošík byl totiž od roku 2010 předsedou komise enduro. Z titulu této funkce byl po celou dobu členem Výkonného výbor motocyklového sportu, kde se rozdělují finance pro jednotlivé disciplíny. Od roku 2016 do roku 2021 byl dokonce členem Prezídia Autoklubu ČR, v němž svoji disciplínu zastupoval. Pravda je taková, že on sám byl jedním z nejvýše postavených funkcionářů Autoklubu, a pokud Autoklub nyní kritizuje, kritizuje sám sebe a své vlastní mnohaleté působení v orgánech Autoklubu. Byla to právě jeho odpovědnost a jeho pravomoc zajistit financování disciplíny enduro, a měl k tomu dostatečně vysoké postavení. Všechny předložené návrhy rozpočtu během mnoha let bez připomínek schvaloval a hlasoval pro ně. Před volbami v roce 2020 přislíbil, že setrvá ve funkci předsedy Komise endura a člena Prezídia další čtyři roky. Když jsem se dozvěděl z televize jeho rozhodnutí odejít, požádal jsem ho, aby zajistil svého nástupce ve vedení jím tolik milované disciplíny enduro. I to mi slíbil. Ze svých slibů nesplnil nic, a musím konstatovat, že jeho podivný odchod silně devalvoval vše, co pro české enduro udělal,“ uzavřel Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.