Druhý podnik italského mistrovství Assoluti se tento víkend koná v italském přístavním městečku Grado.

Pořadatel připravil kratší okruh, který jezdci absolvovali 4x. V každém kole byly čtyři měřené rychlostní zkoušky. První rychlostní zkouškou byl cross test, který byl postaven na travnaté louce. Byl velmi rychlý a jezdci zde dosahovali vysokého jízdního průměru. Druhý test pořadatele připravili téměř uprostřed města v místním parku. Tato vložka byla motokrosového typu zpestřená několika umělými překážkami (klády, gumy, kameny) a byla pojmenována jako extrém. Trať byla situována do tvaru osmičky, takže po dvou testech se jezdci vraceli do depa, kde byla časová kontrola se servisem. Jezdci si do ČK najížděli poměrně dost času z důvodu, aby pořadatel na krátký okruh dostal celé startovní pole.

Třetí zkouškou byl enduro test, který byl namotaný v místním posekaném porostu (ostružiní, šípky a bambus) nedaleko moře. Poslední měřený test byl připravený na městské písčité pláži. Start a cíl této zkoušky byl od sebe vzdálen 2 km.

Na start tohoto podniku se postavil jediný český zástupce člen Dukly Praha juniorský reprezentant Matyáš Chlum, který startuje na motocyklu Sherco.
Tato soutěž se jede bez rozdílu kubatur a věku. Od prvního testu prokazoval dobrou rychlost a od druhé půlky soutěže již zajížděl časy okolo pětadvacátého místa.
V absolutním pořadí dnes Matyáš skončil na 36. místě. V juniorské kategorii se umístil na 4. místě.
Sobotní soutěž vyhrál loňský absolutní mistr světa Andrea Verona. Na druhém místě se ztrátou patnácti vteřin skončil britský jezdec Brad Freeman. Třetí místo si připsal Steve Holcombe. Na čtvrtém místě skončil australský jezdec Daniel Milner.

Zítra jezdci absolvují tři a půl kola tj. čtrnáct měřených testů.