Třetí podnik evropského šampionátu je minulostí.

Pořadatel připravil okruh o délce 64 km, který každý den jezdci absolvovali třikrát. V každém kole byly tři měřené testy, celkem devět testů za den. Jezdci se po startu vydali na cross test. Byl připravený na rovné travnaté louce, který byl dlouhý 5,5 km. Jelikož na tomto testu dosahovali jezdci téměř průměr 60 km/hod. byli pořadatelé nuceni tuto zkoušku zpomalit několika přidanými zatáčkami. Poté se jezdci vydali místním terénem do první časové kontroly, která byla těsně před enduro testem.

Enduro test prakticky rozhodoval o pořadí v obou dnech soutěže. Délka tohoto testu byla 6,5 km a převážně se jel celý na písčitých dunách a v některých místech byla rašelina. Tento test se jel i v roce 2017 a byl obtížný stejně jako při letošní soutěži. Nejlepší jezdci ho v sobotu zajížděli pod devět minut. V neděli již tento test byl značně rozbitý a tak se hodně zpomalil.

Dále pokračovali na poslední test kola a tím byl cross test 2, který se taktéž jel v roce 2017 a nacházel se na břehu místní řeky. Podkladem tohoto testu byl plážový písek, který ihned po projetí jezdce zasypával stopu motocyklu. Nejlepší jezdci ho jezdili pod tři minuty.

S estonským písčitým terénem si nejlépe z našich jezdců poradil Matyáš Chlum, kterého v sobotu zpomalilo několik chyb, ale i tak skončil na pěkném pátém místě ve třídě Junior 2 a v absolutním pořadí na 15. místě. V neděli svůj výsledek vylepšil.
Skončil na 3. místě ve třídě a na osmém místě absolutně. Zajížděl skvělé časy na písčitém enduro testu a na posledním cross testu se mu dokonce podařilo zajet absolutně nejrychlejší čas z celého jezdeckého pole.

Matěj Škuta přijel do Estonska jako vedoucí jezdec třídy a celého šampionátu, ale nedařilo se mu podle představ. V sobotu skončil na šestém místě ve třídě Junior 2 a v neděli na desátém místě.

Třetí český jezdec Jaroslav Kalný skončil po oba dny na místě devátém.

Estonská soutěž byla hodně náročná a zamíchala značně pořadím.
Závěrečný podnik tohoto evropského šampionátu se odjede v polovině září v Polsku, kde se bude rozhodovat o titulech mistrů Evropy.