Další podnik mistrovství Assoluti d´Italia se odjel o uplynulém víkendu v italském městečku Sant´Angelo in Vado v provincii Pesaro.

Pořadatel připravil okruh ve tvaru osmičky o délce 48 km s jednou časovou kontrolou. V první smyčce, dlouhé 28 km, se nacházel enduro test, který se zajížděl okolo devíti minut. Tento test byl dlouhý 6,5 km a vedl přes místní kopec, takže dlouhá prudká stoupání střídala těžká klesání po kamenitých cestách. Druhá část okruhu nabízela dva testy. Z časovky se jezdci vydali po šotolinové cestě na druhou rychlostní zkoušku a tou byl cross test. Tento test se jel na strništi. Povrch tohoto testu byl velice tvrdý a během celého dne se na něm nevytvořila ani jedna drážka. Jezdci ho jezdili okolo sedmi minut.

Třetím testem byl extrém test, který se nacházel blízko depa a byl velice divácky atraktivní. Skýtal velké množství uměle vytvořených překážek a byl situovaný na přilehlém prudkém svahu, takže na celý test byl pěkně vidět. Prudké výjezdy střídaly sjezdy a vše stižené překážkami v podobě klád či kamenů. Nejobtížnějším prvkem, který museli jezdci překonat byl „vějíř“ z klád, který byl sestaven v pravotočivé zatáčce. Tato překážka potrápila i nejlepší jezdce tohoto šampionátu. Jezdil se přes dvě minuty.

Další velice pěkná a hlavně těžká italská soutěž stižená vysokými teplotami, kdy rtuť teploměru stoupala k hranici 40ti stupňů. V sobotu jezdci absolvovali čtyři kola a v neděli kola tři.

V sobotu vyhrál Steve Holcombe o necelou vteřinu za ním skončil australský jezdec Will Ruprecht. Třetí místo si vyjel Andrea Verona. V neděli vítězství zopakoval Steve Holcombe. Druhý skončil Andrea Verona a na třetím místě skončil anglický jezdec Watson.

Z našich jezdců se zúčastnili Oldřich Sedlák, který jel ve třídě Coppa a Matyáš Chlum, který jel ve třídě Assoluti. Oba dva čeští jezdci dokončili zdárně tuto těžkou soutěž bez šrámu na těle a motocyklu.

Tento seriál pokračuje další dvoudenní soutěží v polovině září v Lombardii a zároveň poslední soutěží této sezony 2023.